אליעזר בן-יהודה ממחדשי השפה העברית

אליעזר בן-יהודה **ממחדשי השפה העברית

קורות חיים

שנת הלידה ושנת הפטירה :נולד ב-1858 ונפטר ב-1922

מקום לידה:מחוז וינה

מקום מגורים ופעילות (המקום בו ביצעה האישיות את הפעולות שהביאו לפרסומה):ירושלים, שם חידש את השפה העברית ועבד בעיתון חבצלת.

משפחה: ילדים: איתמר בן-אב"י, דולה בן-יהודה ויטמן אישה: חמדה בן-יהודה, דבורה בן-יהודה הורים**: צפורה (פייגה וולפסון)., יהודה לייב פרלמן.

תפקידים עבד בעיתון חבצלת בין השנים: 1882-1883 ממחדשי השפה העברית.

חזון

החזון של אליעזר בן-יהודה היה לפרסם את השפה העברית ושעוד אנשים בעולם ידברו אותה.

ציטוט

"עוד לא הייתה עֵת לישראל, מיום צאתו מארצו, אשר האחדות הייתה דרושה לו כהיום. דבר גדול וכבד מאוד עלינו לעשות הפעם, אשר לא בכוח איש אחד ואף לא בכוח אלפי אנשים ייעשה – כי אם בכוח כל העם כולו. אך האחדות הזאת לא תהיה לו בלתי אם שפה אחת ידבר, ושפה אחרת מבלעדי שפת אבותיו לא תיתן לו האחדות הזאת … רק בשפה העברית יחיה ישראל בארצו … אם לא נסכין מעט מעט לדבר עברית, בשבתנו בביתנו ובצאתנו…לטייל, בלכתנו לשוק לקנות – לא נצליח. אתם הצעירים…התאחדו, התחברו, היו לאגודות ... להחיות את שפתנו הנובלת בארץ אבותינו".

אירועים משמעותיים בחייו

ילדותו: נולד כאליעזר יצחק פֶּרלמן ב-7 בינואר 1858 להוריו, יהודה-לייב פרלמן וצפורה (פייגה וולפסון). הוריו קיימו בית חרדי-חסידי. ב-1863, בגיל חמש, התייתם אליעזר מאביו, ונשלח על ידי אמו ללמוד ב"חדר". עם הגיעו למצוות בשנת 1871 נשלח לבית דודו שבעיר פולוצק ללמוד בישיבה. ראש הישיבה, ר' יוסי בלויקר, תמך בסתר בתנועת ההשכלה, ואליעזר הצעיר התקרב אליו מאוד. במהלך לימוד משותף עם הרב מגילה ספר דקדוק של השפה העברית ונשבה בקסמי לימוד הלשון. אליעזר נחשף גם לספרות הכללית ובפרט לתרגומים לעברית שיצרו סופרי ההשכלה לספרים לועזיים חילוניים, והתעניין ברעיון תחיית העברית כשפת ספרות חדשה. *

אירוע שקרה לו: במהלך שהייתו בפריז חלה בשחפת. עקב המחלה, החליט להפסיק את לימודיו לטובת עבודה בארץ ישראל החמה, ופנה לקרל נטר, מנהל בית הספר החקלאי מקוה ישראל, בבקשה שייתן לו עבודה בבית הספר. נטר הציע לו ללמוד ב"בית המדרש המזרחי" למורים של כל ישראל חברים בפריז וכשיסיים את לימודיו יתמנה למורה ב"מקוה ישראל".[ בפברואר 1880 החל ללמוד בבית המדרש צרפתית וידיעת הארץ, אולם מחלתו החמירה והוא אושפז בבית החולים "רוטשילד" בפריז בין ה-19 בפברואר ועד ה-18 במרץ 1880.